13 Temmuz 2008 Pazar

NESRİN' İN SOFRASI

Dostlarla, yaz akşamları sohbeti çok güzel...Memleket meseleleri, çocuklar derken vakit nasıl geçti anlayamadık.Nazik evsahiplerine teşekkürler.Canım Nesrin' cim marifetli arkadaşlarımdandır, ellerine sağlık diyerek tariflere geçiyorum;
Menü:
Yalancı içli köfte (börek)
Poğaça
Mercimekli köfte
Anne kurabiyesi
Kadayıflı muhallebi


YALANCI İÇLİ KÖFTE (BÖREK)



Malzemeler:
  • 6 adet yufka
  • 1 kase su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

İçi:

  • 1 büyük çay bardağı (aida) İnce bulgur
  • 1 " " " sıcak su
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/2 kg. kıyma
  • 1 su bardağı ceviz
  • tuz
  • karabiber

Kızartmak için yağ-galeta unu-3 yumurta

Yapılışı:

Önce iç hazırlanır, bunun için; kıyma kavrulur,1 soğan ince doğranır, bulgur, tuz, karabiber, sıcak su eklenir, karıştırılır, ateşten allınır, bulgurun suyu çekmesi beklenir. Dövülmüş cevizler ilave edilir.

Su ve yağ karıştırılır, bu karışımdan bir yufkaya sürülür, ikinci yufka bunun üstüne serilir, karışımdan bu yufkaya da sürülür.Yufka lar 12' ye bölünür, iç konup, sigara böreği gibi sarılır.Diğerlerine de aynı işlem uygulanır.

Hazırlanan börekler önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulanarak kızgın yağda kızartılır.

POĞAÇA

Malzemeler:

  • 125 gr yumuşak margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta (birinin sarısı üstüne)
  • 2-3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı şeker1 tatı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • un

Yapılışı:

Malzemeler karıştırılır.Un ilavesiyle yumuşak, kulak memesi kıvamında hamur yapılır.Saç örgüsü şekli verilir, yumurta sarısı sürülür, çörek otu serpilir.200 derecede ön ısıtma yapılmış fırında pişirilir.

MERCİMEKLİ KÖFTE

Malzemeler:

  • 2 ölçü mercimek
  • 1 ölçü ince bulgur
  • 1 kuru soğan
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 " " biber "
  • 1/2 çaybardağı sıvıyağ
  • Baharatlar
  • tuz
  • limon

Garnitür:maydonoz, yeşil soğan, dereotu

Yapılışı:

Mercimek yumuşayıncaya kadar haşlanır,fazla suyu varsa süzülür.sıcak mercimeğin içine, küçük doğranmış kuru soğan ve ince bulgur konur, karıştırılır.Bu karışım soğuyunca salçalar, limon suyu, baharatlar, yağ, tuz konarak bulgur diriliğini kaybedene kadar yoğrulır.

Garnitürler doğranır ve köftenin içine eklenerek tekrar yoğrulur. Marul veya kıvırcık ile servis yapılır.

ANNE KURABİYESİ


Malzemeler:

  • 250 gr. yumuşak margarin
  • 3 yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1, 5 su bardağı şeker
  • 1 kabartma tozu
  • un
  • vanilya

Yapılışı:

Bütün malzemeler yoğurulur.Un eklenerek yumuşak bir hamur yapılır.Şekil verilerek şekere batırılıp az yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.İstenirse hamurun bir kısmına kakao katılıp şekil verilir. Önısıtma yapılmış fırında 200 derecede pişirilir.

KADAYIFLI MUHALLEBİ

Malzemeler:

muhallebi için:

  • 1,5 lt. süt
  • 7 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 vanilya
  • 1 poşet krem şanti

kadayıfı için:

  • 350 gr. tel kadayıf
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1,5 " " ceviz

Yapılışı:

Daha önceden poşet içinde derin dondurucuya konmuş tel kadayıf, dondurucudan alınıp poşet içinde ezilerek kırılır.Tereyağ eritilip, kadayıf yağda kavrulur, şeker, dövülmüş ceviz eklenerekşer eriyene kadar karıştırılıp soğumaya bırakılır.Soğuyan kadayıfların yarısı borcam tepsiye serilir.

Muhallebi için; süte un, vanilya, şeker konup karıştırarak koyulaşana kadar pişirilir.Ilıyınca 1 poşet kremşanti eklenip 2-3 dakika mikserle çırpılır.Muhallebi kadayıfın üstüne dökülür.

Buzdolabında bekletilen pastamız servis yapılacağı zaman kalan kadayıf da üstüne düzlenerek sunulur.

Nesrin'in ellerine sağlık...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba. Siteniz hayırlı olsun. Her zaman tuzlu ve tatlı pasta yapımı konusunda başarılı bulduğum Nurdan ablaya bu paylaşımı nedeniyle teşekkürlerimi sunuyorum. Ellerine,
yüreğine ve tebessümüne sağlık...

Özden ÇİFTÇİ

nurdan dedi ki...

Özden'cim güzel yorumun için teşekkürler..
canım kardaşim her zaman tariflerimi ve sevgimi paylaşmaya hazırım.senin de yüreğine sağlık...