Her zamanki gibi güzel tatlar vardı sofrasında.İşte menü ve tarifler;
MENÜ
- zeytinyağlı biber dolması
- karnıyarık böreği
- patates salatası
- mayalı peynirli poğaça
- çiçek kurabiye
- bülbülyuvası
KARNIYARIK BÖREK
Malzemeler:
6 yufka
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı yoğurt
İçi:
1/2 kg kıyma
1 soğan
1 domates
2 sivri biber
Tuz,karabiber
Yapılışı:
Süt,yumurta,yağ,yoğurt karıştırılır.1 yufkaya bu karışımdan sürülür.İkinci yufka üstüne serilir,karışımdan bu yufkayada sürülür.Bu şekildeki yufka 8'e bölünür.
İç için az sıvıyağda kıyma kavrulur.Yemeklik doğranan soğan eklenip kavrulmaya devam edilir,küçük doğranmış domates ve biber,tuz,karabiber konup pişirilir.
Bölünen yufkaların içine iç konur.Sigara böreği gibi sarılr. Kalan 4 yufkayada aynı işlemler uygulanarak börekler hazırlanır.
Böreklerin üstü bıçakla kesilir.Kesilen kısma bir dilim domates ve küçük sivri biber yerleştirilir. Artan sütlü karışımdan böreklerin üstüne sürülür.200 derecede,önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
MAYALI PEYNİRLİ POĞAÇA
Malzemeler:
250 gr. erimemiş yumuşak margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 " " yoğurt
1 " " süt
2 yumurta ( birinin sarısı üstüne)
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 kibrit kutusu yaş maya
İçi:Beyaz peynir, maydonoz, pul biber
Yapılışı:
Ilık sütte mayave şeker eritilir.Diğer malzemeler eklenir, karıştırılır, un ilavesiyle ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur yapılır.40 dakika dinlendirilir.
Hamurdan parçalar alınır avuç içinde açılır, iç konup kapatılır, yuvarlanır, kapatıldığı yer alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye konur.Yumurta sarısı sürülür, 200 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
ÇİÇEK KURABİYE
Malzemeler:
250 gr. yumuşak margarin (oda sıcaklığında beklemiş)
4 yumurta
2 su bardağı pudra şekeri
200 gr. mısır nişastası
1 paket kabartma tozu
vanilya
un
Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılır, un ilavesiyle kulak memesi kıvamında hamur elde edilir.Portakal büyüklüğünde hamur ayrılır , içine kakao eklenir.Küçük toplar yapılır, birbirine yapıştırılarak ortası kakaolu etrafı beyaz veya tersi çiçekler yapılır, tepsiye yerleştirilir.200 derecede önceden ısıtılmış fırnda pişirilir.
BÜLBÜL YUVASI
Enfes bir tatlı....
Malzemeler:
250 gr. margarin (oda sıcaklığında)
1 yumurta ( akı ayrılacak)
1,5 yemek kaşığı yoğurt
1 " " sirke
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 kase yarım ceviz
un
Şerbet:
5 su bardağı su
5 " " şeker
1/4 limon suyu
Yapılışı:
Yumurta sarısı ve diğer malzemeler karıştırılır, un ilavesiyle poaça kıvamında hamur yapılır.Hamur ikiye ayrılır, yarım cm. kalınlığında açılır, çaybardağı ile kesilerek yuvarlaklar elde edilir.İkinci parça da açılr, kesilir, bu parçanın yuvarlaklarının ortası bir şişe kapağıyla çıkarılarak halkalar elde edilir.
Birinci parçadan çıkan yuvarlaklara yumurta akı sürülüp, ikinci parçadan çıkan halkalar bunun üstüne konur, ortaya yarım ceviz yerleştirilir.Yumurta akı sürüldükten sonra, 200 derecede fırında pişirilir.
Şerbet kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
Fırından çıkan tatlı 2-3 dakika bekletildikten sonra soğuk şerbet dökülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder