2 Temmuz 2008 Çarşamba

SOSLU TAVUK VE ELMA PATATES


Bu aralar, boş günüm yok neredeyse.Tarifler biraz gecikmeli oluyor, arkadaşlarımla tatil olunca daha sık görüşebiliyoruz.İstanbul'dan ablacığım da geldi, onunla ve çocuklarla vakit nasıl geçiyor anlamıyorum...
Bu yemek ablamla ortak yapıldı.tavuk benden, patates ablamdan....
Önce tavuk tarifiyle başlayalım; aslında vereceğim sos yani terbiye canım arkadaşım Özlem'e ait.Bu sosla tavuk yumuşak ve lezzetli oluyor, Özlem tavukları krep içine koyup fırınlayarak süper bir yemek yapıyor, ilerleyen zamanlarda bunu da yaparım.

Malzemeler:

1 Tavuk göğsü

Sos:2 yemek kaşığı yoğurt
1,5 yemek kaşığı sıvıyağ
2-3 damla limon suyu
1 çay kaşığı kekik
1 " " pulbiber
az tuz




Yapılışı:

Tavuklar yarım santim inceliğinde kibrit kutsu büyüklüğünde kesilir.(veya çöp şiş olarak da hazırlanabilir)
Sos ve tavuklar iyice karıştırılır ve bir kapta, buzdolabında enaz 4 saat bekletilir.
Yanmaz tavada 1-2 damla yağda sık sık çevirerek pişirilir.
Ben, birinci parti tavukları pişirdikten sonra ikinci partiye geçerken mutlaka tavayı temizliyorum, böylece artık yağlar gitmiş oluyor.


Gelelim patatese; sanırım patatesi sevmeyen yoktur. Pek çok yemeğin yanına yakışan ,pek de mütevazi bir sebzedir kendileri..
Sezen Aksu bir şarkısında; sardunyalardan bahseder, teneke kaplarda, çok ilgilenilmese de renk renk çiçek açan arsız çiçeklerden...
Patates de bence çoğu yemeği renklediren, fakirinde, zengininde mutfağında illaki bulunan bir lezzet.

Kızartma tadında ,sağlıklı çok kolay yapılıyor.

Patatesler elma dilini şeklinde dogranır, 1 yemek kaşığı sıvıyağ, tuz ,kekik, nane , az pul biber ile harmanlanır.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirirlir, 200 derecede fırında pişirilir.

Hiç yorum yok: