Canım arkadaşım Zümrüt' cüğüm süper bir sofra hazırlamış...Marifetli arkadaşım çok lezzetli kahvaltılık ve pastalar yapmış.Muhabbeti bol ve tadına doyum olmayan, terasında hazırladığı bu sofrada neler mi vardı? İşte menü;
- Bilimum kahvaltılık çeşitleri ( özellikle de, Selçuklu arkadaşımın kendi bahçelerinin zeytinleri süperdİ...
- Kırmızı biber salatasI
- Patlıcan ezme
- Fellah köftesi
- Peynirli kırmızı biber dolması
- Pamuk poğaça
- Kek
- Sodalı börek
- Patates ve sosis kızartması
- Patates salatası
- Ev yapımı ekmek
KIRMIZI BİBER SALATASI
Malzemeler:
- 1 kg. kırmızı biber
- 1/2 kg. yoğurt
- 1-2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- tuz
- 1 kase ceviz
Yapılışı:
Kırmızı biberler yumuşayıncaya kadar haşlanır veya közlenir.Kabukları soyulduktan sonra , doğranır, zeytinyağı ve tuz ile karıştırılır.
Sarımsaklı yoğurt hazırlanır, servis tabağına yayılır.Üstüne biberler yerleştirilir, iri doğranmış cevizler eklenir.
PATLICAN EZME
Malzemeler:
- 1 kg. patlıcan
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 2-3 diş sarımsak
- 1 limon suyu
- tuz
- yarım demet maydonoz
Yapılışı:
Patlıcanlar ocak üstünde veye fırın ızgarasında çevirerek közlenir.Kabukları soyulur, doğranır ve bir çatalla ezilir.Zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, limon suyu, tuz ile karıştırılır, maydonoz ile süslenir.
FELLAH KÖFTESİ
Malzemeler:
- 1 subardağı ince bulgur
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1/2 su bardağı un
- 1/2 su bardağı irmik
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sos için:
- 2 -3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 4-5 diş sarımsak
- 1 demet maydonoz
- salçalar yerine domates püresi de konabilir
Yapılışı:
Bulgur, sıcak suda ıslatılır ve suyu çekmesi beklenir.Un, irmik, kimyon,salça ve tuz katılıp, yoğurularak hamur yapılır.Köfte hamurndan küçük parçalar alınıp elde yuvarlanır.Bir tencereye su konup kaynatılır ,içine 1/2 limon suyu sıkılır, tuz atılır.Hazırlanan köfteler suya atılıp yumuşayana kadar pişirilir.
Bu arada sos hazırlanır; yağda salçalar kavrulur, az sulandırılır,ocaktan alınır, içine sarımsak eklenir
Pişen köfteler süzülür, soslanır, servis tabağına alınınca maydonoz ile süslenir.
PEYNİRLİ BİBER
Malzemeler:
- 7-8 adet iri kırmızı biber
- 250 gr. beyaz peynir
- 1 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 " " pul biber
- 1 " " kekik
- 2 dal yeşil soğan
- az maydonoz
Yapılışı:
Biberlerin sapları kesilir, içi temizlenir, sıcak suda 2-3 dakika kaynatılır.Buzdolabında soğutulur.Peynir ezilir, diğer malzemelerle karıştırılır.Soğuyan biberlerin içine peynirli karışımdan konur, tekrar buzdolabında bekletilir.1 saat sonra alınıp, dilimlenip servis tabağına alınır.
PAMUK POĞAÇA
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1/2 " " ılık su
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- küçük boy yaşmayanın yarısı
- 4-5 su bardağı un
İçi: peynir ve maydonoz
Yapılışı:
Ilık sütün içine şeker ve maya konup karıştırılır.Ilık su, tuz, sıvı yağilave edilir.Un yavaş yavaş eklenerek yumuşak poaça hamuru yapılır.Hamur kabarana kadar yaklaşık 1/2 saat bekletilir.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır, avuç içinde açılır.Peynirli iç konup yarım kapatılır.
üstüne; 1 yumurta, 1 yemek kaşığı pekmez, 1 yemek kaşığı sıvıyağ karıştırılır.Poğaçalara sürülür, 180 derecede , ön ısıtma yapılmış fırında pişirilir.
SODALI BÖREK
Zümrüt' ün komşusu Ümit yapmış bu böreği..Çok güzel bir börek , ELLERİNE SAĞLIK...
Malzemeler:
- 5 yufka
- 1 su bardağı süt
- 1 " " sıvıyağ
- 3 yumurta
- 1 şişe soda
İçi: peynir ve maydonoz
Yapılışı:
Süt, sıvıyağ, yumurta iyice çırpılır.Yufkalardan biri yağlanmış tepsiye düz olarak serilir, karışımdan kuru yeri kalmayacak şekilde sürülür.İkinci ve üçüncü yufkalar aralarına karışımdan sürülerek ve buruşturularak konur.Peynirli iç konulduktan sonra kalan yufkalarda aynı şekilde yerleştirilir.Börek dilimlenir ve üstüne soda dökülür ve 1 saat dinlendirilir.Yumurta sarısı sürülüp, ön ısıtma yapılmış fırında 200 derecede pişirilir.
Not: Bu börek akşamdan hazırlanıp, buzdolabında bekletilebilir.
EV YAPIMI EKMEK
Ekmek yapma makinesinde yapılmış tazecik ekmek...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder