30 Ağustos 2008 Cumartesi

KIŞLIK SOS



http://gannepisiriyor.blogspot.com/ un ev sahipliğini yaptığı Ağustos ayı etkinliklerinden HAYATIMIZA LEZZET KATAN SOSLAR ETKİNLİĞİNE , Kışlık Sos ile katılıyorum.
Bu sos çok amaçlı kullanılabilir.Önce tarif;
Malzemeler:
Dilenen miktarda etli domates ( sivri bursa domatesi veya ayaş domatesi )
Dilenen miktarda sivri biber ( istenilen cinste)
Yapılışı:
Biberler ve domatesler doğranır (domateslerin kabukları soyulur ).Orta ateşte domatesler suyunu salıp çekene , biberler yumuşayana kadar pişirilir.
Ocaktan alınır alınmaz kaynar kaynar cam kavanoza konur, yeni ,temiz kavanoz kapağı sıkıca kapatılır.Kavanoz ters çevrilir, en az 6 saat iyice soğuyunca düz çevrilir.
Kapak belli belirsiz hafif içe çöktüyse konserve sos ,olmuş demektir.Uzun süre durabilen, üstelik buzdolabında saklamaya gerek bırakmayan, çok kullanışlı bir sostur.
Çok sıcak şu günlerde buzdolabına ( buzluk değil) koyup, Ekimden itibaren kiler, kapalı balkon veya çok sıcak olmayan bir odada bütün bir kış muhafaza edebilirsiniz.
Bu yöntemi arkadaşım Zümrüt' ten öğrendim, kesinlikle tavsiye ederim...
Sos sadece domates ile de yapılabilir.Kullanıldığı yerler;
Yemekler, etler, balıklar ve menemen
Bu sosla anlık turşu yapmak da mümkün;
Sos kavanozdan tabağa alınır,sarımsak doğranır, sirke ve zeytinyağ, tuz eklenir, istenirser cin biber turşusu eklenebilir.

Hiç yorum yok: