23 Eylül 2008 Salı

HALEP DOLMASI


Canım arkadaşım Gardenya70 'in ev sahipliğini yaptığı 2.İFTAR ETKİNLİĞİ ( 4. HAFTA) 'ne halep dolması ve kete ile katılıyorum.Arkadaşıma kolaylıklar diliyorum..


Her ne kadar Orta Anadolulu olsak da Antep ve Antakya mutfağına karşı özel bir ilgim vardır.Aslında kuru patlıcanla yapılır diye biliyorum HALEP DOLMASI' nı..Ama markette oralara has bu küçücük, ince kabuk patlıcanları görünce bundan güzel halep dolması yapılır dedim...



Malzemeler:
  • 8 adet patlıcan ( ben 4 tane de kırmızı biber yptım)
  • 350-400 gr. kadar kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1/2 çay bardağı bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 " " biber salçası
  • 1 " " nane
  • 1 " " sumak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 " " kimyon
  • tuz
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

Sos için: 2 limon suyu, 10-12 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı sumak..

Yapılışı:

Patlıcanlar kabukları soyulmadan oyulur.Soğan yemeklik doğranır, diğer malzemelerle karıştırılarak dolma içi hazırlanır.Patlıcanlara doldurulur.Tencereye , dolmaların yarısına kadar sıcak su konur ve dolmalar orta ateşte pişirilir.Sos için ; sarımsaklar dövülür, limon suyu, sumak, salça karıştırılır.Pişen dolmaların üstüne kaşık kaşık dökülür, 2-3 dakika da böyle pişirilir.Afiyetle yenir.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Nurdancım merhaba,Akşam bir davetteydim ,eve geç geldiğimiz içinde pc yi açmadım.Bu nedenle okuyamadım.Şu an işteyim msn in açık,bu arada benim cbox var zaten yoksa yenisimi çıkmış.www.pastaveyemek.blogcu.com

RUMEYSA dedi ki...

oo neler neler gelmiş blogaa hepsinin kokusu geldi burnuma sanki...
ellerine sağlıkkkkk

akasyakokusu dedi ki...

canım benim dolmaya bayılırım..olsunda kabak patlıcan farketmez..helede böyle birer lokmalık patlıcan ve kabaklardan oldumu işlem tamamdır..
eline sağlık canımcım dolma hazır kete hazır ohhh sahura bayram var bende:)))

nurdan dedi ki...

canlarım yorumlarınıza teşekkürler

Baharcicegi dedi ki...

Dolmalar tombis tombis nefis olmus eline saglik canim,linkimi ekledigin icin tesekkür ederim bende seni ekliyorum.

Adsız dedi ki...

Sizi blogda yeni gördüm, elinize sağlık yaptıklarınız için. Patlıcan dolması çok güzel görünüyor.
www.akrepburcu58.blogcu.com
www.yemekdefterim.blogcu.com

Melek* dedi ki...

ooo valla görüntü muhteşem ellerine sağlık

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Nurdancığım bayıldım dolmalara harika bir görüntü.lezzet de süperdir eminim.keteler de harika bu arada. canım ellerine sağlık.sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Dolmalar çok güzel olmuş. Patlicana hiç hayır demeyen biri olarak bayıldım. Sevgilerimle TAZENANE

keskinli dedi ki...

canimin canani selam
dolmada enfes ketede ne yazayim sasirdim yani sen orta anadoluyu asmissin ya enfes ikiside
bacim cökelegi sordun biliyorum yazin türkiyede yaptik getirdim ama burda denemye malzme yok
bak kisaca anlatayim:))
keskinde sabah erkenden kalkiyorsun pazara gidiyorsun cökelik taze peynir aliyorsun onu kücük kücük dogruyorsun tuzluyorsun sonra tecen derler bilmem bilirmisin tasin altina koyuyorsun torbaya bez torbaya koyup o iyice suyunu cekiyor 2 gün felan sonra havanla canaklara basiyorsun ve son olarak en az biray kalmak sarti ile topraga gömüyorsun ters cevirip belki ankarad da bulabilirsin pazarlarda tusuz cökleik taze peynir ADI yine bir sorun olursa ben burdayim simdidende kadir gecen mübarek olsun canisi öpüldün

Adsız dedi ki...

Minik patlicanlarla eminim cok lezzetli olmustur.Biz burda anca ikiye yada üce bölüp yapiyoruz dolmalari:)
Ellerine saglik

banu kırmızıgül dedi ki...

canım coook nefıs gorunuyor ellerıne saglık sevgıleımle..

Adsız dedi ki...

valla ilk defa Antepte yapılan dolmaya yakın bir tarife rastladım.sadece nane fazla.diğerleri birebir.görünüm muhteşem..ne güzel valla.bizim buraların yemeğine ilgi duymanız ssevgiler